keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Helppo DIY saippuaSaippua on ihana pieni lahja. Lasten opettajat ovat useammatkin saaneet tällaisen muistamisen, samoin harrastusten ohjaajat ja toki sukulaisetkin. Parasta on se, että nämä ovat todella helppo tehdä valmiista saippuamassasta. Olen aiemminkin aiheesta postannut, mutta kertaushan on vaan hyväksi! Valmista massaa saa värittömänä esim. Sinellistä, mutta olen tilannut useamman kerran sitä valkoisena ja värittömänä Lahtisen vahavalimosta. He myyvät myös eteerisiä öljyjä, joita voi käyttää tuoksun tuomiseksi sekä väriainetta saippuaa varten. Kokeilin ensi kertaa väriainetta ja sain aikaiseksi alla olevan suloisen pinkin greippisaippuan! Tarkemman ohjeen antaminen on vaikeaa, kun teen vähän näppituntumalla, mutta alla summittaista ohjetta.Pinkki greippisaippua:

1pkt saippuamassaa
noin 10-20 tippaa eteeristä öljyä, esim. greippi
noin 1 tl saippuaväriä 

Kookossaippua:

1 pkt saippuamassa
 noin 5-10 tippaa saippuatuoksua, kookos
1/2-1 pussillinen pieniä kookoshiutaleita

Lisäksi tarvitaan 2 vanhaa kattilaa vesihaudetta varten, jossa massa sulatetaan levyllä miedolla lämmöllä. Kattila otetaan pois levyltä, kun massa on täysin sulanut ja lisätään tuoksu sekä väri tm. raaka-aineet. Tuoksun määrää on vaikea arvioida, joten kannattaa laittaa alkuun vähemmän, tuoksutella massaa ja lisätä tarpeen mukaan tipottain. Lopulta massa kaadetaan puhtaaseen ja kuivaan maitotölkkiin ja jätetään jäähtymään. Huom! Kookoshiutaleet eivät jakaannu tasaisesti massan jäähtyessä, vaan osa saippuasta on hiutaleista ja osa sileää. Väri on myös hieman erilainen, kuten yllä olevasta kuvasta voi huomata. Ikkunalaudalla olevissa on hiutaleita ja lautasella olevissa ei.

Valmiin saippuan voi leikata veitsellä haluamansa kokoisiksi palasiksi tai ottaa piparimuotilla saippuasiivusta vaikka sydämenmuotoisia palasia. Ylimääräiset reunat voi joko pikaisesti sulattaa uudelleen tai käytää sellaisenaan itse. Saippuaa voi toki tehdä vain puolikkaasta paketista kerrallaan tai tehdä yhdestä paketista kahta erilaista.

Aiempi suosikkini oli sitrussaippua, jonka väri ja osittain tuoksukin tulee appelsiinin, sitruunan ja limen kuoresta. Kuoriraasteen lisään jo sulamisvaiheessa, jotta tuoksu ja väri tulevat vahvempana. Tämän lisäksi käytän eteeristä greippiöljyä tuoksua vahvistamaan, kuoret eivät yksinään riitä tuomaan riittävän syvää ja raikasta tuoksua.Kokeilkaa ihmeessä saippuan tekoa, yksinkertaista ja nopeasti valmista - juuri sellaista mukavaa diy-puuhaa! Vinkatkaa myös, jos teillä on hyviä ideoita tai kokeiluja tuoksuista sekä erilaisista raaka-aineista!2 kommenttia:

  1. Nämä ovat kyllä niin kauniita ja saaja on varmasti onnellinen. Näitä voisikin antaa jouluna joulukukan sijaan :)

    VastaaPoista
  2. Oi miten ihanan värinen saippua!
    Pitää joskus kokeilla, saippuanteko on mulle vierasta puuhaa.

    VastaaPoista