lauantai 14. lokakuuta 2017

Soosit ja tahnat


Viikonloput ovat mahtavia, monestakin syystä, yksi syy on se, että on paremmin aika ruoanlaitolle. Viime lauantaina vietin aikaa keittiössä useamman tunnin, väsäilin kolmenlaista soosia, pikkulihapullia, mozzarellaleipiä, paahdettuja ruisleipätikkuja ja kotitekoista Snickersiä! Kuuntelinmmemusaa, ekaluokkalainen rakensi legoja lattialla ja höpöttelimme samalla, kun touhusimme omiamme.  Mies oli polttopuuhakureissulla isomman koululaisen kanssa ja illan päätteeksi katoimme pöydän täyteen suolaisia herkkuja ja katsoimme (lasten toiveesta) Possea. Kaikki herkut eivät päässeet kuviin, koska kuvia napsin siinä vaiheessa, kun vielä oli vähän valoa ulkona.


Siis tämä tahna - oi nam! Tämä on taivaallista uunissa grillattujen ruisleipätikkujen tai paahdetun maalaisleivän kanssa. Muokkaisin hieman Klingskitchen:in ohjetta, jossa käytettiin vihreä paprikaa ja vihreää chiliä. En halunnut erityisen vahvaa tahnaa ja oikaisin hieman käyttämällä kaupan lasipurkissa myytäviä paahdettuja paprikoita. 

1 punainen chili
 (uunin grillivastuksen alla paahdettuna ja kuorittuna)
1 paahdettu punainen paprika
250g fetajuustoa
4 rkl oliviiöljyä
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria
chilijauhetta tai chililastuja

Poista kuoret ja siemenet chilistä ja paprikasta. Soseuta kaikki ainekset yhteen sauvasekoittimella, lisää maitoa muutama ruokalusikallinen, jos tahna on makuusi liian paksua.


Tsatsiki on kaltaiseni Kreikka-intoilijan ykkössoosi. Se on herkullista oikeastaan melkein minkä kanssa vaan :). Ohjeeni on aika summittainen ja vaihtelee vähän joka kerta, joten suosittelen maistelemaan tekovaiheessa ja kokeilemaan vaan!

1 prk turkkilaista jugurttia, esim. Rainbow, valutettuna
1/2-1 kurkku raastettuna ja valutettuna
1-3 valkosipulin kynttä pienenä silppuna
loraus tai kaksi oliiviöljyä
puoli kourallista tuoretta minttua silputtuna
reilusti mustapippuria
suolaa

Sekoita valutettu jugurtti ja kurkkuraaste, lisää muut aineet, sekoita ja laita jääkaappiin tekeytymään mieluusti pariksi tunniksi. 



Innostuin näistä sooseista ja tahnoista sekä leivistä niiden seurana niin paljon, että tarjoilin niitä eilen vieraillekin ja kaivelin niitä juuri kaapista itselleni viinilasillisen seuraksi. Ihania herkullisia viikonloppuja ollut useampikin peräkkäin ja mikäs sen parempaa ja tärkeämpää, kuin ruoka. Senhän se mainoslausekin sanoi: hyvä ruoka - parempi mieli! Leppoisaa launtai-iltaa ja maukasta viikonlopun jatkoa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti