lauantai 20. tammikuuta 2018

Päärynäkakkua



Ihanaa lauantaita ihmiset! Mikä sen parempaa kuin rauhaisa lauantaiaamu ja aamiainen, jonka päätteeksi on edellisenä päivänä valmistettua kakkua! Leivoimme ekaluokkalaisen kanssa ensi kertaa päärynäistä kakkua. Viikolla tein ensimmäisen poke-kakkuni, salmiakki-lakutoffeekakun vadelmilla, miehen 40 -vuotispäivän kunniaksi. Miehen makumieltymyksiin se istui ja oli hauska kokeilu, mutta minulle riitti kaksi palaa. Mikä on poikkeuksellisen vähän minulle :D. Haluan kokeilla poke-kakkua uudelleen, koska en ihan täydellisesti siinä onnistunut ja haluan maistaa enemmän itselle mieluisaa makuyhdistelmää. 

Angiinapöpö on jyllännyt ja lapsilla molemmilla todettiin se torstai-iltana. Isommalla on oireita ja ekaluokkalainen taasen on täysin oireeton ja täynnä virtaa :). Näin ollen jäivät molemmat kotiin perjantaiksi, jotteivat tartuttaisi muita. Meni siinä samalla uusiksi vapaan perjantain suunnitelmani. Kyllä kieltämättä harmitti, kun toiseksi viimeinen vapaa perjantai ja edellinen meni itse sairastaessa. Onneksi pääsin kuitenkin eilen pienelle kävelylle talviseen metsään ja meren äärelle. Raitista ilmaa ja liikuntaa on näiden sairastelujen lomassa saanut aivan liian vähän. On niin mahtavaa, kun ulkona on lunta ja talvinen pakkasilma. Kaikki näyttää kauniimmilta, vaikkei aurinko paistaisikaan ja on ihanan valoisaa.




Tarjoaisin mieluusti teille kaikille söötin pienen palan kakkua maistettavaksi herttaisella pikkuruisella hopealusikalla. Ensi alkuun tarjoan kuitenkin vain reseptin, joka löytyi Anninuunissa -sivustolta.

Kakkupohja:

5 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus kardemummaa (ei välttämätön voit korvata myös muulla mausteella)
200 g voita
3 dl fariinisokeria
3 isoa kananmunaa
2.5 dl päärynäsosetta (Bonne tai itsetehty)
1 tl Butter Vanilla aromia (käytin tavallista vaniljasokeria reilun teelusikallisen)

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  • Pingota korkean halkaisijaltaan 18 cm kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat tai käytä reunaleivinpaperia. (Minulla oli noin 20cm vuoka)
  • Mittaa jauhot, sooda ja suola isoon kulhoon ja sekoita kunnolla.
  • Mittaa huoneenlämpöinen voi toiseen isoon kulhoon sokerin kanssa.
  • Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja lisää kananmunat vaahtoon yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi vanilja-aromi.
  • Lisää jauhoseosta ja päärynäsosetta vuorotellen voisokeriseokseen, kunnes taikina on tasaista. Sekoita aina välissä kunnolla.
  • Jaa taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla noin reilu tunti (1h 20min). (HUOM! Paistoaika minulla oli noin 55min. ja silti kakku oli hieman tumma reunoilta)
  • Tarkista kypsyys puutikulla, kun tikkuun ei jää taikinaa on kakku valmis.
  • Jäähdytä kakku jäähdytysritilällä, jotta jäähtyy tasaisesti ja säilyttää mehevyytensä.

Kuorrutteeksi ja täytteeksi teimme porkkanakakussa käyttääni kuorrutetta, mutta limen kuoriraasteen korvasin kardemummalla (koska unohdin sen kakkupohjasta..). Kuorrutteen ohje on alunperin ruotsalaisen Leila leipoo -leipurin porkkanakakun ohjeesta. 

Kuorrute:

200g philadelphia-tuorejuustoa
noin 100-120g voita sulatettuna 
noin 6-8 dl tomusokeria 
jauhettua kardemummaa maun mukaan 1-3tl 
(tai sitruunan, appelsiinin tai limen kuorta hyvin pieneksi raastettuna)

Kuorrutteen ainekset vatkataan sähkövatkaimella hyvin sekaisin ja levitetään kakun kerrosten väliin sekä päälle tai vain paksuksi kerrokseksi kakun päälle. Anna kakun levähtää jääkaapissa yön yli tai minimissään muutaman tunnin.




Me lähdemme kohta käymään kirpparilla, koska minulla on sisustusvimma ja ekaluokkalaisen pitää  kuulemma päästä luistelemaan tänään. Isompi sisko vähän toipilaana haluaisi vain kuunnella äänikirjaa, lepäillä ja piirtää. Mies haikailee hiihtämään, mutta latuja ei täällä lähimaillakaan ole vielä saatu kuntoon. Näin ollen mies taitaa jäädä alakynteen toiveensa suhteen, muiden toiveet saamme toteutettua. Lisää lunta siis toiveissa, jotta pääsisi hiihtämään ja pulkkamäkeen!

Leppoisaa ja kaunista viikonloppua kaikille! 



Follow my blog with Bloglovin

4 kommenttia:

  1. Kiva kakkuohje, pitää ottaa testiin. :)

    VastaaPoista
  2. No eikös olekin :) tämä tulee minulla kyllä vakkariksi, porkkanakakun rinnalle.

    VastaaPoista
  3. Hurmaavat kuvat ja herkullinen kakku!
    Lempeitä sydäntalven päiviä sinne pohjoiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna ♡ oli kyllä hyvää! Lempeää lämpöä ilmeisesti voisin toivotella sinulle! Täällä onkin nyt mukavan talvista ja kauniin lumista, ainakin hetken.

      Poista